Skorpans dåliga dag...

Imorse upptäckte jag att Skorpan var kladdig och ful i höger öga. Ögonproblem skall ju alltid tas på allvar och vi räknar det alltid som akut så åkte snällt in till jobbet. Och tur var väl det, för det var glaukom på båda ögonen. Så det blev inskrivning med massor av ögondroppar, blodtryckssänkande mediciner, vätskedrivande och smärtlindring. 

Info om glaukom: 
Kallas även grön starr och är ett samlingsnamn för en mängd olika orsaker till sjukligt högt tryck inne i ögat. Det höga trycket medför skador på alla ögats deler och i slutänden upphör ögat att fungera. 
Normalt är ögontrycket 15-25 mmHg. Om trycket stiger över 30 mmHg så kommer ögat att börja ta skada. Behandlar man inte tryck över 30 mmHg blir de blinda inom några dagar till veckor. Stiger trycket över 40 mmHg så har man i bästa fall 12 timmar på sig innan ögat är så skadat att det blir blint. Tryck över 50 medför blindhet på mindre än 8 timmar.
Ofta märker man inte tryckstegringen förrän hunden är helt blind. Är man uppmärksam kan man se symtom tidigare, men de är diffusa. Vid akut glukom ses typiskt att hunden kniper med ögonlocket (pga smärta), ökat tårflöde, gråblå diffus grumling av hornhinnan, liten pupill samt illröd kraftigt förtjockade blodkärl på ögonvitan. 
Behandlas inte trycket dör pupillmusklerna så pupillen blir förstorad, ögat reagerar inte på ljus (bling) och ögat blir förstorat. Ett förstorat öga är kroniskt smärtsamt vilket kan vara svårt att se på hunden. 
(info hämtad här)

Nu på kvällen hade trycket börjat sjunka i vänster öga på Skorpan, men höger var oförändrat. Blodtrycket var fortfarande högt. Hon hade ätit och drukit på kvällen. Vid en av rastningarna idag hade hon gått in i en dörr..
Vi får helt enkelt avvakta och se hur det ser ut imorgon. Lyckas de få ner trycket i vänster kommer operation av höger vara aktuellt, alltså att man tar bort det. Hon kommer sen få stå på livslång behandling av kvarvarande öga. Regelbundna kontroller av ögon- och blodtryck kommer få göras. Men men, vi får se vad morgondagen har att ge.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0